Witte wijn; droog of zoet?

Er zijn ontzettend veel soorten witte wijn. Soms droog en licht of heerlijk zoet. Maar wat is nu het verschil tussen zoete en droge witte wijn? In onze nieuwste blog leggen we u het graag uit. 

Witte wijnen

Droge witte wijn is de favoriet van veel mensen nadat ze zijn afgestapt van de zoete witte wijn in de jeugdjaren. Er zijn diverse soorten droge witte wijn zoals de Sauvignon BlancChardonnayPinot Grigio, Pinot Blanc, ViognierGrüner Veltliner, Gewürztraminer, Riesling (variërend van droog tot heel zoet), Champagne, Cava en Prosecco. Vaak is het zo dat als u eenmaal gewend bent aan droge witte wijn u niet snel meer hier vanaf zult stappen naar de zoete variant.

Zoete witte wijn of halfzoete witte wijn is meestal de wijn waarmee men op jongere leeftijd begint te drinken. Zoals bijvoorbeeld Spätlese, Moesel, Riesling (variërend van heel zoet tot droog), Canei, Lambrusco, Hugo, Sauternes, Eiswein, Trocknbeerenauslese en Eszencia. Echter zijn er op dit moment ook nog veel zoute wijnliefhebbers. 

Het verschil tussen zoet en droog

In de druiven die voor de witte wijn wordt geoogst zitten suikers. Wanneer een druif langer aan een druivenstok blijft hangen, hoe meer suikers er worden ontwikkeld in de druif. Als het proces van wijnmaken begint worden deze suikers omgezet in alcohol. Bij een droge wijn worden alle suikers omgezet in alcohol, hierdoor is de wijn dus “minder zoet”. Bij een zoete wijn is dit niet het geval en blijven er restsuikers over, waardoor de wijn zoeter zal zijn.

Zoete wijn of droge wijn liefhebber?

Niet alleen de suikers in de druif bepalen of de witte wijn droog of zoet wordt, ook het klimaat en de wijnstreek kunnen hier invloed op hebben. In warmere streken zijn de druiven rijper en bevatten deze meer suikers. Hierdoor kunnen de wijnen vaak zoeter overkomen. Dit kan te maken hebben met restsuiker (omdat boven 14-15% alcohol de vergisting moeilijker doorgaat) of gewoon omdat de wijn meer alcohol en glycerol bevat, wat ook een zoetere indruk geeft. Daarnaast zullen de fruitsmaken van wijnen in een rijper klimaat ook vaker richting geconfitureerd of tropisch fruit gaan, wat ook bijdraagt tot een zoetere smaak.

Daarnaast is het echt een persoonlijke kwestie en proeft iedereen de wijn op een andere manier. Het is erg persoonlijk of u een wijn als zoet of droog ervaart. Ontdek zelf wat uw favoriete witte wijn is door verschillende wijnen te proeven en ervaren. Bekijk dan ook ons uitgebreide assortiment. Wij hebben de hoogste kwaliteit witte wijnen van allerlei soorten witte wijn, tegen zeer scherpe prijzen. Proost!